Uutiset | Teksti: Timo Ronkainen | Julkaistu: 15.12.2008 klo 19:38:11 | Luettu: 2089 kertaa

Sarjakuvasatiirikko Gerard Lauzier on kuollut

Kuva: ŠActuaBD
Kuva: ŠActuaBD
Ranskalainen sarjakuva- ja elokuvakäsikirjoittaja Gérard Lauzier menehtyi 6.12.2008. Hän oli kuollessaan 76-vuotias.

30.11.1932 syntynyt Lauzier opiskeli arkkitehdiksi mutta ryhtyi piirtämään lehdille 1950-luvulla. Mainosuran jälkeen hän ryhtyi sarjakuvissaan 1970-luvun alusta lähtien kritisoimaan satiirisesti pikkuporvarillisia elämänarvoja, kuten samaan ikäpolveen kuuluvat Claire Brétecher tai Jean-Marc Reiser.

Arvostettu satiirikko Lauzier teki parinkymmentä albumi, joista osa oli käsikirjoituksia muille. Hän käsikirjoitti viisi elokuvaa, joista Asterix vastaan Caesar (1999) on varmaankin tunnetuin. Muista voi mainita Depardieun tähdittämän Isäni, sankarini (Mon pere, ce heros, 1994) ja omaan albumiin perustuvan Le course du rat (1978).

. Lauzier sai vuonna 1993 Angoulęmen Grand Prix'n.

Laajasta tuotannosta suomennettiin yksi albumi, sarjakuvanovellien kokoelma Elämän pirstaleita (Semic, 1990) ja joitakin irtojaksoja Sarjakuvan maailmat -antologiassa (1982).

Lue Johanna Sinisalon kattava artikkeli Lauzierin elämästä ja tuotannosta Sarjainfon sivuilta PDF-muodossa

Keskustelua Lauzierista Kvaakissa

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali