Arvostelut | Teksti: Rami Rautkorpi | Julkaistu: 19.08.2003 klo 00:59:58 | Luettu: 5144 kertaa

Star Wars: Käärmemestarit

STAR WARS: KÄÄRMEMESTARIT
Tarina: Archie Goodwin
Piirros: Al Williamson
Suomennos: Ilkka Äärelä
Tekstaus: Mikko Huusko
Kustannus Oy Jalava


Se on pakko sanoa, että Jalava ei turhaan yritä houkutella trenditietoisia tämän albumin ostajiksi. Kannen kirkkaista pääväreistä ja pelkistetystä taitosta voisi saada sen vaikutelman, että albumin julkaisu on viivästynyt muutaman kuukauden sijasta kaksikymmentä vuotta. Hieman vanhanaikaista vaikutelmaa haittaa, että kannen tekstit ovat niin silmiinpistävästi tietokonefontilla ladottuja. Itse sarjakuva on kuitenkin perinteitä kunnioittaen käsintekstattu. Julkaisun kohdeyleisönä ovat ilmiselvästi vanhat Tähtien sota- ja sarjisdiggarit, mutta toivottavasti albumi päätyy myös nuorempien lukijoiden käsiin, koska kyseessä on aidosti kaikenikäisille sopiva seikkailusarjakuva.

Albumin tarina sijoittuu alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan tapahtumien jälkeiseen aikaan, ennen Imperiumin vastaiskua. Kapinaliiton sankarit Luke Skywalker ja prinsessa Leia ovat saaneet tehtäväkseen tiedustella sijaintia uudelle tukikohdalle. Imperiumin iskujoukot sotkevat parivaljakon suunnitelmat, ja apuun joutuu rientämään kapteeni Han Solo perämiehensä Chewbaccan kera. Seikkailuihin sotkeutuvat myös aina uskolliset droidit C-3PO ja R2D2, sekä Sithien musta lordi Darth Vader.

Toisin kuin Dark Horsen 90-luvulla julkaisemissa muokatuissa versioissa, tässä albumissa sarjakuvastripit esitetään alkuperäisessä muodossaan, mustavalkoisina ruuturiveinä. Lukukokemus ei kuitenkaan ole yksitoikkoinen, sillä Williamson tuo perinteisen kolmen ruudun rakenteen lomaan vaihtelua taustan päällä kelluvilla ruuduilla, kahden ruudun riveillä ja jopa koko rivin täyttävillä panoraamakuvilla. Williamson on malliesimerkki siitä, kuinka todellinen sarjakuvan mestari pystyy ylittämään julkaisuformaatin rajoitukset. Flash Gordoniakin piirtäneen Williamsonin siistit viivat ja syvät varjot loihtivat esille sekä viidakkoplaneetan rehevyyden että käärmemestarien maanalaiset luolastot, mutta parhaimmillaan kuvitus on tähtilaivojen ja taivaankappaleiden täyttämissä avaruusvisioissa.

Strippimuodosta johtuva aiemman kertaaminen ei pahemmin hyppää silmille. Liekö syy sitten Goodwinin kirjoitustaidoissa vai siinä, että itsestäänselvyyksiä huomauttelevat hahmot ja kuvien sisältöä selittelevät tekstit vain kuuluvat perinteisen seikkailusarjakuvan ilmaisuun, julkaisuformaatista riippumatta. Oikeastaan strippialkuperä on osasyy siihen, että tämä albumi saavuttaa niin hyvin alkuperäisten Tähtien sota -elokuvien hengen. Aina muutaman ruudun välein tapahtuu jotain jännittävää, ja juoni sinkoilee sinne tänne.

Lisäksi päähenkilöt ovat Goodwinin käsittelyssä elokuvista tutut omat itsensä. Koska sarjakuva on peräisin ajalta ennen Jedin paluuta, Luken, Leian ja Hanin kolmiodraama on vahvasti mukana. Imperiumin vastaiskua myötäillen Luke on kuitenkin kolmannen pyörän roolissa, joten kiusallisilta sisarusrakkauskohtauksilta vältytään. Myös Tähtien sodan universumin tuikitärkeät detaljit, kuten Alderaan-planeetan kulttuurin aseettomuus, ovat kohdallaan, mutteivät kuitenkaan pääosassa. Sitä virkaa toimittavat persoonalliset hahmot, komeat maisemat sekä huimat uroteot.

Albumi sisältää kolme tarinakokonaisuutta, mutta juoni jatkuu varsin juohevasti koko albumin läpi. Ikävin asia tässä julkaisussa onkin se, että yhtämittaisen toiminnan jälkeen loppu tuntuu todella töksähtävältä. Viimeiselle sivulle olisi sentään voinut laittaa tekstin, että Luken ja kumppaneiden seikkailuille on luvassa jatkoa syksyllä. Mikä toivon mukaan ei tarkoita ensi vuoden kevättä.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

kaltsu kommentoi 19.08.2003 klo 09:53:20 seuraavaa:
Hauskaa että Ramikin kiinnitti huomiota seikkaan joka oli vetää mut persiilleen. Kannet ovat uskomatonta kuraa. Vaikea kuvitella ton vetoavan lainkaan nykysarjakuvakuluttajiin. Markku Jalava itsekö nämä on suunnitellut? Huh huh.

tolppis kommentoi 19.08.2003 klo 11:08:18 seuraavaa:
Tämä kuulostaa jo paremmalta kuin ne surkeat nykykökkötraktoristawat joita ei kestä erkkikään: juoni päin prinkkalaa, kuvituksesta ei erota henkilöhahmoja toisistaan, kerronta mättää ja ne on niin pirun tylsiäkin vielä. Vanhemmat ovat huomattavasti ajatellumpia. PS: Minusta noissa kansissa ole mitään vikaa...

kaltsu kommentoi 19.08.2003 klo 12:07:26 seuraavaa:
ja ettei mitään vikaa? ...jaahas joo ihan miten vain... mut sanokaa mulle, sanokaa hyvät ihmiset ettei tuo oo comic sans...

thepanu kommentoi 19.08.2003 klo 18:03:26 seuraavaa:
Kyllähän se comic sans on. Mä en käsitä miksi sitä tungetaan joka paikkaan.

kommentoi 20.08.2003 klo 10:29:06 seuraavaa:
Kannen tekijä: sen logon vois laittaa rohkeesti siihen kuvan päälle. Katso esim:

http://www.jedinet.com/timeline/coverart/cswalta3roe.jpg

kaltsu kommentoi 22.08.2003 klo 09:58:36 seuraavaa:
"hei tähän sopis semmonen käsin tehdyn näköinen... mitäs fontteja meillä täs koneella olikaan... comic sans... hei sehän sopii nimensäkin puolesta... joo tää on hyvä... voi että IHAN ku käsin tekstattu!"

Juha Kouvalainen kommentoi 22.08.2003 klo 17:00:30 seuraavaa:
Heh heh. Kyllähän tuo Comic Sans on kieltämättä niin loppuun kaluttu oksettavilla www-sivuilla, että inhoreaktio on väistämätön. Mutta kyllähän tuosta kannesta huomaa, että tuollaista 80-luvun julkaisutyyliä siinä on lähdetty hakemaankin. Ehkä alpparin on tarkoitus kosiskellakin juuri 80-luvun sarjakuvajulkaisuista pitäviä - eikös se tällöin aja asiansa?

Kenneth kommentoi 03.09.2003 klo 13:25:39 seuraavaa:
Tämä kansi on tasan tarkkaan niin kun kannet tehtiin 70-luvulla kun värit tehtiin maskeilla. Maskit taas leikattiin käsiin jne. Ei tässä kannessa mitään vikaa ole. Se on vain aikaa ennen Macceijä ja PC:ta. Nykyään kuka Urpo tahansa osaa tehdä kannen.

Stormy kommentoi 11.09.2003 klo 20:30:04 seuraavaa:
Comic Sans -fontille on oma viha- tai ainakin pannasivunsakin, http://www.bancomicsans.com/

Sivulta saa fontteja, jotka ovat käsintehdyn näköisiä, siis muitakin kuin Comic Sans MS. Sieltä voi sitten sarjakuvakansien tekijät vaikka ottaa käyttöönsä.

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali