Arvostelut | Teksti: Micaela Morero | Julkaistu: 27.01.2008 klo 15:17:00 | Luettu: 2581 kertaa

Ketkä elävät kuolleet?

Etukansi (c) Esa Holopainen
Etukansi (c) Esa Holopainen
Esa Holopainen: Zombieantologia – l. elävät kuolleet keskuudessamme
Omakustanne, ei ISBN:ää
Puhos, 2008
Noin 8 cm x 11 cm, 16 s., mv, nidottu
6 euroa (sisältää postimaksun)

Kaleva, Lihatalous ja Oulun Ylioppilaslehti ovat julkaisseet Esa "Holecek" Holopaisen sarjakuvia ja pilakuvia. Itse hän isännöi Tyrnävän Verikoiria ja on tehnyt niistä neljä albumia. Zombie-otsikkoa hän on käyttänyt omakustannesarjakuvassa Zombieline sekä Zombie Online –blogissaan, joka on kokoelma pilapiirroksia. Nyt zombiet pääsevät hahmoina omaan antologiaansa yhden ruudun tarinoiksi. Poikkeuksellisesti Holopainen piirtää ja numeroi jokaisen Zombieantologia-kappaleen käsin.

Zombie tarkoittaa kahta asiaa: taikakeinoin liikkuvaksi tehtyä vainajan ruumista sekä apaattista, elottomalta vaikuttavaa ihmistä. Holopainen yhdistää molemmat merkitykset. Hän kertoo valinneensa Zombie-nimen antologiansa alatosikosta "elävät kuolleet keskuudessamme". Samalla nämä liikkuvat ruumiit ovat kuitenkin vain tavallisia ihmisiä, joiden elämä on suistunut tai suistettu raiteiltaan.

(c) Esa Holopainen
(c) Esa Holopainen
Joka sivulla yksi piirros ja virke tai pari kertovat yhden elämänkohtalon. Kaikki 16 kohtaloa esitellään humoristisesti, surkuttelu ja kauhistelu ovat tiessään, mutta ketään ei alenneta oman elämänsä klovniksi. Piirroskuvat eivät ole pelkkiä muotokuvia, vaan jopa edellytys elämäntarinan ymmärtämiselle. Esimerkiksi teksti Tapio – entinen huumeriippuvainen. Nyt kiinni oopiumissa. saa uuden merkityksen, kun huomaa Tapion kädessä Raamatun. Elämän vastoinkäymiset ovat konkreettisia, eikä lukijalle tarjota hengenruoaksi maailmoja syleilevää tai imelää aforismia eikä Nyt-liitteen Har Har -tyyppistä vitsailua. Aforismi- tai vitsikirja tämä ei siis ole - niin välttämätön osa kuvilla on jutun tajuamisessa - vaan tämä on ajankohtaispilakuvaa (sic!).

Pieni on kaunista. Piirrosjälki on huolellinen, selkeä ja koristelematon, joten pieniin noin A7-kokoisiin sivuihin jää tilaa. Kaikkein pelkistetyimmät hahmot tosin kalpenevat persoonattomiksi. Vähän enemmän viivoja saaneissa kasvonpiirteiden koomisuus silti säilyttää arvokkuuden. Jotkin piirrokset, kuten Eero-ex-kapiainen, muistuttavat viivaltaan piirtäjä Erkki Tantun (1907-1985) sananparsikuvituksia modernistettuina. (Holopainenkin kuvittaa sananlaskuja.)

[img3 right] Myös lyhyys on kaunista. Niin mukavaa kuin elämäänsä eksyneisiin onkin tutustua, on hyvä, ettei zombieista julkaistu satasivuista kasvokatalogia. Asettaahan sitä paitsi uniikkien antologioiden tuottaminen käsityönä rajansa pituudelle. Ja valitettavasti itse tehty näyttää itse tehdyltä: nidonta on vähän vinksahtanut eikä tussaus kestä kosteutta. Jos Zombieantologia joskus painetaan, sitä soisi myytävän kirjakaupan kassalla minikokoisten kirjojen telineessä. Siellä kokoistensa joukossa se tarjoaisi salmiakinmakuisen vaihtoehdon nokkelille vitsi- ja makeileville aforismikirjasille. Tällä haavaa Zombieantologioita voi ostaa suoraan tekijältä, joka piirtää niitä tilauksesta.

Tilaustiedot ja keskustelu Zombieantologiasta Kvaakissa.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali